„Împreună de Ziua Dezrobirii”, la Târgu Frumos

Arhiepiscopia Iașilor Februarie 21, 2020

Activitatea a fost coordonată de Departamentul Minorități al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, în parteneriat cu Școala „Ion Creangă”. Au participat 30 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, mare parte din ei aparținând etniei rome. Este cunoscut faptul că în orașul Târgu Frumos există o importantă comunitate etnică romă, dar și una lipovenească. Alături de cei 30 de elevi, au fost prezente și implicate activ câteva cadre didactice, alături de doamna director Ana-Maria Doleanu, precum și câțiva preoți interesați de temă, printre care părintele Dan Turcu, misionarul protopopesc al Protopopiatului Pașcani.

Evenimentul a parcurs două etape. Prima parte a cuprins o slujbă de pomenire pentru toţi romii ucişi în urma abuzurilor din perioada robiei și a Holocaustului, o prezentare istorică a subiectului  și un scurt dialog constructiv dintre părintele Dorel Burduja, care este de etnie romă,  și tineri. Partea a doua, cea interactivă, a fost atelierul de formare susținut de tânărul teolog și trainer Raj Bostan. În atmosfera dialogului, elevii au putut învăța prin metode moderne că discriminarea, bazată pe ură, constituie principala cauză a abuzurilor asupra aproapelui. Toți suntem creați după chipul lui Dumnezeu, iar la Dumnezeu „nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus” (Galateni 3, 28).

„Sonia Lubomirsky, în cartea «Cum să fii fericit», ne spune, pe baza unor cercetări, că sentimentul unei vieți împlinite nu ține de circumstanțe sau de factori prestabiliți, ci de acțiunile făcute intenționat. Așadar, nu naționalitatea, religia sau venitul lunar ne fac fericiți, ci alegerile bune pe care le facem. Astăzi am încercat să încurajăm tinerii de diferite naționalități să facă toate demersurile spre a-și împlini vocația și să nu fie pradă descurajărilor bazate pe discriminarea etnică”, a declarat trainerul Raj Bostan.

Evenimentul a avut un real succes, fiind apreciat de toți participanții. „Activitatea organizată astăzi la inițiativa reprezentanților Departamentului Minorități din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a dus la crearea inedită a unei echipe unice: profesori-elevi-preoți. Evocarea unui moment de însemnătate s-a făcut respectând rigorile științifice, dar și nivelul de vârstă și cunoștințe, căci au fost prezenți copii cu vârste între 13 și 15 ani”, ne-a spus doamna director Ana-Maria Doleanu. „Concluzia activității, din punctul meu de vedere, ar fi accea că istoria lasă urme adânci în conștiința generațiilor următoare, iar noi avem datoria morală de a ne respecta și iubi pentru ceea ce suntem. Nu trebuie să ne etichetăm sau să acceptăm etichetarea rasială, socială, de orice fel”, a adăugat doamna director. (Preot Baciu Alexandru, referent al Departamentului Minorități)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri